right_side

comel

comel

jam

(^_^)

(^_^)
luv u!
There was an error in this gadget

Labels

About Me

My photo
saye ni insan biasa je..chewwah!!

Followers

There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

jerit!


ShoutMix chat widget

The Daily Kitten

In:

fokus pada penyelesaian..bkn fokus pada masalah..

alamak! dua mgu da tak update blog.. smpi kne sound ngn amier a.k.a nuke a.k.a roomate cek mat.. huhu.. bkn pe.. bz exam.. chewwah! ermm.. mgu exam ni merupakan mgu yg agak bosan.. sbb agak kesepian..awek bz kje (beliau sedang menjalani latihan industri).. memember plak bz study exam.. (erk! bz kah diorg? hurmm...) haha.. abaikn..
arini just nk cite dr mende yg aku dapat dari web berforum asscrewz... (asscrewz lg.. xde web ln ke? haha.. best maa web ni.. bkn info n byk mende mengarut korg bley dpt.. siyes..)
tp arini xnk letak gamba.. aku just nk bekongsi info yg ak tarik dr web tuh.. topik yg di post oleh saudara boyish.. bertarikh 28 apr 2009.. post tu asal nye berbahasa inggeris.. tp kat sni aku translate kan ke dalam bahasa ibunda aku.. bahasa melayu.. cuma mengikut acuan tatabahasa aku sendiri..

beza fokus pada masalah dan fokus pada penyelesaian..

kes pertama:
apabila NASA ingin melancarkan astronout mereka ke angkasa, mereka mendapati pen tidak dapat berfungsi pada keadaan graviti sifar.. dakwat pen tidak dapat mengalir ke arah permukaan yang hendak ditulis.. bagi menyelesaikan masalah ini.. pihak NASA telah mengambil masa satu dekad dan menghabiskan wang sehingga 12 juta dolar.. mereka telah mencipta sebatang pen yang dapat berfungsi pada keadaan graviti sifar, di bawah permukaan air dan pada keadaan terbalik.. selain itu, pen itu juga dapat berfungsi pada permukaan kristal dan dapat berfungsi pada julat suhu di bawah paras beku sehingga melebihi 300 darjah celsius..hebat!
dan apa yang di lakukan oleh Rusia? mereka telah menggunakan pensel.. hurmmm.. bijak?

kes kedua:
satu kes yang telah meninggalkan kesan kepada pihak pengurusan sebuah syarikat Jepun, iaitu kes kotak sabun kosong.. kes ini berlaku kepada salah sebuah syarikat kosmetik terbesar di Jepun.. pihak syarikat telah menerima aduan daripada pengguna yang mengatakan telah membeli kotak sabun yang kosong.. dengan segera tindakan telah diambil, mereka menyiasat kes tersebut dan mendapati memang ade kotak yang kosong yang melepasi barisan sabun yang telah dibungkus.. hal ini terjadi disebabkan masalah-masalah tertentu pada mesin.. berdasarkan masalah ini.. pihak pengurusan telah memanggil jurutera mereka untuk menyelesaikan masalah yang berlaku.. dalam keadaan tergesa-gesa jurutera tersebut telah mereka cipta sebuah mesin x-ray dengan monitor beresolusi tinggi, yang dikawal oleh dua orang pekerja.. pekerja itu akan melihat semua kotak sabun yang telah siap di bungkus bagi memastikan ia tidak kosong.. tidak dinafikan mereka telah bekerja dengan keras dan pantas bagi mengatasi masalah ini.. tetapi mereka juga telah membelanjakan wang yang banyak..
kemudian berlaku juga masalah yang sama terhadap sebuah syarikat kosmetik yang lebih kecil.. tetapi syarikat ini tidak mencipta mesin x-ray.. mereka mencari penyelesaian lain.. mereka telah membeli sebuah kipas elektrik industri yang kuat.. dan kipas itu di halakan ke barisan kotak-kotak sabun yang telah di bungkus..apabila terdapat kotak sabun yang kosong melepasi kipas tersebut..ia akan diterbangkan oleh angin kipas itu dan terkeluar dari barisan..hurmm..sape lagi bijak?

moral: sentiasa fokus pada penyelesaian..bukan pada masalah..
p/s: amier..aku da update da..

In:

cuba cek CPU korg..

cuba cek CPU korg..mane la tau kn..hoho..takut nye..







p/s : nseb baek ak pkai lptp..wuwu..kalu masuk gak dlm lptp ak..tatau nk kata la..
p/s lg: copy kat asscrewz..ngee..



In:

mencari ketenangan..

-tenang-
hendak tahu sama ada jiwa anda tenang atau pun tidak..lihat gambar di bawah..sekiranya jiwa anda berada dalam keadaan tenang..anda mampu melihat gambar tersebut dengan jelas..semoga jiwa anda semua tenang hendak nye..huhu..

-the end-

-apish-

p/s :jiwa kacau..wuwu..

p/s lg: copy asscrewz

In: ,

LiPat baJu..

-lipat baju-
bosan lipat baju cara biasa..cuba yang ini pulak..
kretip la jgk..huhu..
menakut kn pn ye jgk..wuwu..



-------------------------the-end-------------------------
-apish-

p/s : cuba teka jenis baju yg diguna kn dlm gambar tersebut..


p/s lg: copyyyyy asscrewz..









In: ,

bile da borink wat kje

kalu da bosan ngn kje korg tu..test la wat cm dorg ni..hoho..kretip pn ye jgk..
pape pn..layan jek..
adios..samat menonton..
xtahan tgk gambar last ni..posing cm haram..muahaha!
p/s : copy assrewz

In: , , , ,

dA tAde kJe : ePisod 3

episod dA tAde kJe kini kembali..kali ni sape plak yg da tade kje? hoho..nk tau tgk je la gambar2 kat bwh ni..bru je amik gambar2 ni sume..lokasi kat bgnn PUSANIKA, Universiti Kebangsaan Malaysia..masa tghari dlm kul 12.30pm smpi 1.00pm..tarikh 24 mac 2009(sehari sebelum entry ini ditulis)
tujuan asal ke PUSANIKA tu sbenanye nk wat ujian Thalassemia..sbb ade kempem Thalassemia kat situ..300 org petama dpt free test..honey i msg dlm kul 11lbey..pagi..ajak wat test tu la (sbb lain die ajak g PUSANIKA tu, die nk ajak amik lptp die yg bru format kat kedai abg man sbena nye..saje cari alasan ckp nk wat test..cm la abg tatau..haha)..dan i bru bgn tdo time tuh..haha..lmbt giler bgn..tito lmbt sbb wat kje..chewwah! memula cm mls nk g..wuwu..bkn pe..takut nk kne cucuk jarum..wawawa..
ble da smpi PUSANIKA tuh..around12.20pm..i pn tenampak la tmpt kempen Thalassemia tuh..teringat ms LI dlu..ni la kje yg i wat..cucuk2 jarum kat tgn org..muahaha! wat kat org ln brani..kat dri sendri takut..i pn xpham cmne penagih dadah bley brani n pro cucuk mencucuk tgn sendri..fuh! seram..
then ble jmpa honey kat PUSANIKA die ckp kat i test smbg kul 1.30pm..krew cucuk mencucuk rest jap..hesh..kne tgu la ni nmpk nye..xpe la..tgu jap..smbl tgu tu on la jap lptp honey yg bru di amik kat kedai abg man tu..bru format kn..nk cek la pape yg patut..da on lptp, try webcam lptp tu..eh! apsal xkua gambar? wuwu..die xmasuk kn ke software webcam? hesh! godam punye godam rupa2 nye ade..software webcam yg i xpenah guna..cyberlink youcam..best gak la software ni..sbb bley edit2 gamba..haha..maka ngn software ni gambar2 bru telah diambil utk siri dA tAde kJe : ePisod 3..saksikan!






sekian sahaja dari
-aPish n eCah-
p/s : jgn gelak lbey2..nti ilang ilmu korg..hoho..
p/s lg :ktorg xjd nk wat ujian Thalassemia..sbb ramai sgt org..wuwu..xpe..ln kali bley wat lg..
p/s lg dan lg : mari jalani ujian Thalassemia..1 daripada 20 rakyat Malaysia merupakan pembawa gen ini..mencegah lebih baek dari mengubati..




In:

update!

nk update ke x blog ni ek? kalu update nk cite psl pe je? kalu xupdate kang..sian kpd peminat blog ak..chewwah! huhu..rsa mcm nk update..tp tatau nk cite pe..tade cite yg hot..(padahal byk je) ala..kalu mls ckp je la mls apish..xyah a update blog tuh..(ujar ku kpd diri ku sendiri..) so..nk update ke xnk ni? wuwu..masalah tul..nk update ke xnk..xnk update ke nk update..update..xupdate? xupdate?..update?..ermm..k la..post ni kira update la ni kn..haha..sekian, terime kasih..akhir nye blog ak da di update gak..hahaha..

p/s : esok je lg bg entry bermakna eh..seminggu dua ni mmg mls tul nk menaip..wuwu..